Την περασμένη εβδομάδα, στο Tolyatti, η διεθνής εξειδικευμένη έκθεση και το φόρουμ “Avtoprom. Auto Components 2017. Οι ομιλίες των εμπειρογνωμόνων χαρακτηρίστηκαν από δηλώσεις σχετικά με τις θετικές τάσεις στην αγορά αυτοκινήτων, καθώς η Togliatti δεν είναι στη τελευταία θέση χάρη στην εταιρεία AKOM και τις τεχνολογικές εξελίξεις της.

Η παρουσία του AKOM στο έργο του Tolyatti Advanced Development Territory (TOP) καλύπτεται ενεργά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η εταιρεία έγινε η ναυαρχίδα της περιφερειακής ανάπτυξης στον τομέα της καινοτομίας και ανέλαβε καθήκοντα υποκατάστασης των εισαγωγών στην αγορά μπαταριών εκκίνησης και τεχνολογική καινοτομία στη διεθνή αγορά αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών ιόντων λιθίου και βιομηχανικών μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας.

Και οι δύο αυτοί τομείς επιλέχθηκαν με βάση τις τάσεις που υπαγορεύει η παγκόσμια αγορά και τα καθιστούν σημαντικά για τη βιομηχανία. Στο φόρουμ, ο Nikolai Ignatyev, πρόεδρος του ομίλου εταιρειών ACOM, παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με το τι είχε ήδη επιτύχει η εταιρεία σε νέους τομείς των εργασιών της. Στην παρουσίασή του, το “AKOM” παρουσιάζεται ως εταιρία ενεργειακών λύσεων όσον αφορά την υποκατάσταση των εισαγωγών και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Η παγκόσμια στρατηγική, η οποία καθορίστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας, υποστηρίζεται από δείκτες για το 2016. Στο τέλος του 2016, ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 13%: η εταιρεία παρήγαγε πάνω από 2 εκατομμύρια μπαταρίες, έναντι 1,8 εκατομμυρίων μπαταριών που απελευθερώθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα . Επί του παρόντος, η παραγωγή μπαταριών έχει φθάσει σε 3,4 εκατομμύρια μπαταρίες (βλέπε σχόλια). Όπως προκύπτει από την ομιλία του Ignatiev, η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό αυτό. Ήταν τα πολλά χρόνια κυριαρχίας στην αγορά μπαταριών (AKB) που παρείχαν στο AKOM τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής.

Ωστόσο, σήμερα το πιο σημαντικό πράγμα που συμβαίνει στο AKOM είναι η δουλειά στον τομέα της καινοτομίας. Χάρη σε νέους στόχους, η εταιρεία έχει μετακινηθεί σε νέα ποιότητα – από το εργοστάσιο συναρμολόγησης έως την εταιρεία ενεργειακών λύσεων. «Είμαστε με αυτόν τον τρόπο, όπως έχουμε αποφασίσει να αναπτυχθούμε στους παγκόσμιους ενεργειακούς τομείς. Πιστεύω ότι έχουμε επιτύχει την αυτάρκεια στην αγορά των αυτοκινητοβιομηχανιών και σήμερα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε καινοτόμα έργα. Το έργο «AKOM-Industrial» για την παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου-οξέος θα λύσει το πρόβλημα της υποκατάστασης των εισαγωγών – δήλωσε ο «PT» Νικολάι Ignatiev – Η ετήσια παραγωγή και πώληση τέτοιων μπαταριών μέχρι το 2027 θα είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ρούβλια, θα αντικαταστήσει περίπου το 10% του όγκου των εισαγόμενων προϊόντων. “Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το εργοστάσιο θα βρίσκεται στο Togliatti.

Σήμερα, η δομή του Ομίλου Εταιρειών ACOM περιλαμβάνει επίσης το Tesvolt Rus, το οποίο επιλύει τα προβλήματα παραγωγής ιόντων λιθίου. Κατασκευάζεται εργοστάσιο βιομηχανικών μπαταριών. Όπως τόνισε ο Νικολάι Ιγκνατιέφ κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, όλα αυτά έγιναν δυνατά, δεδομένου ότι η εταιρεία λαμβάνει κρατική υποστήριξη, έχει δικό του κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για τις μπαταρίες και το αντίστοιχο προσωπικό. Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα σημειώσει ότι το “AKOM” είναι μία από τις πλέον τεχνολογικά προηγμένες και καινοτόμες εταιρείες στην περιοχή. Και αν η νέα στρατηγική του Tolyatti η οποία υιοθετείται από τις περιφερειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και βασίζεται στη μηχανική είναι επιτυχής, αναμφίβολα αυτό θα είναι το πλεονέκτημα και επίτευγμα του AKOM.

Η παγκόσμια πολιτική, η οποία παρουσιάστηκε από τη διοίκηση του AKOM στην κοινότητα εμπειρογνωμόνων για τα αυτοκίνητα, βασίζεται στο γεγονός ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει δικά της κεφάλαια στην παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών. Οι καταναλωτές αυτών των προϊόντων μπορεί να είναι η Rosseti, η Rostelecom, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, η Rosatom, οι επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Αυτή η αγορά βιομηχανικών μπαταριών αποτελείται σήμερα από το 95% των εισαγωγών και η AKOM προτίθεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση υπέρ του Ρώσου κατασκευαστή.

Νικολάι Ιγκνατιέφ, Πρόεδρος του Ομίλου ACOM: Η εμπειρία και η ηγεσία στον τομέα των μπαταριών εκκίνησης, όπου φθάσαμε στα 3,4 εκατομμύρια. ανά έτος, μας επιτρέπει να ελέγξουμε τις νέες τεχνολογίες και τις τάσεις. Η παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου-οξέος θα κυριαρχήσει στο έδαφος της προηγμένης ανάπτυξης στο Togliatti, όπου η AKOM-Industrial έγινε ο πρώτος κάτοικος. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε έρευνα μάρκετινγκ και προετοιμάζουμε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός εργοστασίου. Η νέα εξαγορά μας, η Tesvolt Rus, μας επιτρέπει να προσφέρουμε στην αγορά μια πλήρη γκάμα λύσεων, από την αδειοδοτημένη συναρμολόγηση ιόντων λιθίου έως τις ολοκληρωμένες λύσεις στη βιομηχανία διανεμημένης ενέργειας. Για την περιοχή, είναι η διαφοροποίηση των παραδοσιακών βιομηχανιών με κέντρο βάρους για το επιστημονικό δυναμικό, τη μηχανική και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.